UV Dezinfekcija i sterilizacija predmeta

Koje predmete možemo dezinfikovati sa UV svetlom?

Germicidno i dezinfekciono, sterilizaciono svojstvo UV talasa (UV-C) omogućava primenu na različitim predmetima. Sterilizacija se vrši beskontaktno, i samo je neophodno da do površine koju hoćemo da dezinfikujemo imamo nesmetano prodiranje svetlosti. UV svetlost je takođe opasna po lude i ne bi smeli da se izlažemo delove tela direknom UV svetlu generisanom iz UV lampi.

Predmeti koji se najčešće dezinfikuju ili sterilišu koristeći UV lampe  su:

 • Telefoni
 • Laptopovi
 • Tableti
 • Odeća
 • Obuća
 • Kese iz prodavnice
 • Dokumenta
 • Kartice
 • Konzervirana hrana
 • Kese iz prodavnice
 • Namernice
 • Razni uređaji

Ova tehnologija ima široku primenu u mnogim sferama. Može se koristiti u svim velikim zatvorenim prostorima kao sto su: medicinske ustanove, industrija farmacije I biotehnologije, veterina I farmerska proizvodnja, poljoprivredna industrija, prehrambena industrija, ugostiteljstvo, uslužne delatnosti, sport I rekreacija itd.

 

Sterilizacija i dezinfekcija (razlika)

Kako bi zaštitili i sačuvali zdravlje populacije, u medicini se već dugi niz godina primenjuju različite mere dezinfekcije i sterilizacije. Usled svakodnevne izloženosti raznim štetnim mikroorganizmima između ostalih i virusom korona (COVID-19), koji je pogodio čitav svet, razvili smo proizvod koji u potpunosti uništava mikroorganizme. Da bi bliže pojasnili naš metod, važno je da znamo kako se borimo protiv bakterija i virusa.

Metoda antisepse je dezinfekcija i predstavlja skup svih mera i postupaka kojima se uništavaju i redukuju prouzrokovači infekcije ili se njihova virulencija oslabi tako da ne mogu da izazovu infekciju. Za razliku od asepse, antisepsa dozvoljava prisustvo oslabljenih mikoorganizama na površinama.

Metod asepse je sterilizacija i predstavlja potpuno odsustvo svih mikroorganizama. Ovim postupkom se uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore sa predmeta, materijala i instrumenata.

Kao jedan od vidova sterilizacije i dezinfekcije se primenjuju ultraljubičasti zraci koji imaju jako baktericidno-germicidno dejstvo i uništavaju veoma brzo čak i vrlo otporne mikroorganizme. Ovo predstavlja jedan od vidova prirodne dezinfekcije i sterilizacije, jer kao što se hirurške sale sterilišu takozvanim Germicidnim lampama sa UV zracima (koja emituje 2537 angstrema), tako se i zemljina atmosfera prirodno dezinfikuje Sunčevim UV zracima.                                   Spektralni opseg ultravioletnog (UV) zračenja je, po definiciji između 100 nm i 400 nm i nevidljiv je.

Podela spektra elektomagnetnog zračenja (talasne dužine izražene u nm) :

 • UV-A (dugi talasi) od 320 nm do 400 nm
 • UV-B (srednji talasi) od 280 nm do 320 nm
 • UV-C (kratki talasi) od 100 nm do 280 nm

UV dezinfekcija i UV sterilizacija Virusa

Određivanje vremena rada UV C lampi za UV sterilizaciju i UV dezinfekciju

Lampe se koriste kao izvor UVC radijacije. Kada je u pitanju izvor od 30W proizvodi se 90 µW po sekundi na distance od 1m za površinu od 1cm2 . U table u nastavku prikazane su doza (μW/cm2) zračenja potrebna za 90% inaktivacije mikroorganizama sa udaljenosti od 1m od izvora UVC. Vreme izlaganja zavisi od blizine izvora. Na dijagramu je prikazana zavisnost daljine i UVC intenziteta (ilustracija 1 i 2).

 

Germicidne lampe

UV (germicidne) lampe predstavljaju uređaje koji su namenjeni za sterilizaciju vazduha i površina predmeta u zatvorenim prostorijama. Prvi modeli ravijeni su jos u 19. veku. Članak koji se pojavio 1878. godine opisuje sterilizaciju bakterija izlozenih talasima kratke dužine te je 1903. godine Niels Finsen dobio Nobelovu nagradu za medicine za korišćenje UV zračenja u lečenju tuberkuloze kože. Lampe su svoju primenu u sterilizaciji povrsina i vazduha dobile 1910. godine a od sredine 20. Veka prihvaćena kao standardna metoda sterilizacije.

Osnovna podela UV (germicinih) lampi: lampe sa niskim pritiskom, lampe visokog pritiska i LED.

Lampe sa niskim pritiskom su najslicnije flourescentnim sijalicama sa talasnom dužinom od 253,7nm, cev ovih lampi sadrži fuzioni kvarc.

Lampe visokog pritiska su slične HID lampama. Karakteristika ovih lampi je zračenje širokog speckra svetlosti dakle ne jednu liniju kao kod lampi sa niskim pritiskom.

LED tehnologija je danas dobila primenu u velikom broju uređaja.

Opseg UV zraka je između x-zraka I vidljivog dela spektra, dakle između 100 i 400nm dužine.

Podela spektra elektomagnetnog zračenja (talasne dužine izražene u nm) :